National Renewable Energy Laboratory (NREL) – Solar Energy Research Facility – Laboratory W132


360 Engineering provided prime consulting and mechanical engineering services for the refurbishment of a lab space within NREL’s Solar Energy Research Facility (SERF) Laboratory. This complete remodel converted an existing double-height space to create two usable floors and eliminated the partitions between Labs W215 and W216 to create one large space, then relocated existing equipment within the new space.  The project also involved revisions to the existing engineered systems including relocating an existing 8-ft. poly fume hood from SERF W132 to SERF C121 and re-engineering the HVAC system in C121 to accommodate the hood.  360 Engineering also redesigned the area for electron microscope study to meet radio frequency and magnetic requirements provided by NREL.

National Renewable Energy Laboratory (NREL) – Field Test Laboratory Building – Laboratory 105


NREL’s Field Test Laboratory Building (FTLB) houses more than 40 labs, including Lab 105. For this retrofit, 360 Engineering provided both prime consulting and mechanical engineering services. Undertaken so that the existing two-story space could house new custom lab equipment, the project involved plumbing and mechanical design and modification. The mechanical scope involved providing a new air handling unit (AHU) to connect to the existing heating water, chilled water, and energy recovery loops within the building. The new mechanical system designed introduces additional makeup air into the building, with an energy recovery unit and associated exhaust fans. The laboratory makeup air and exhaust air systems now handle air change rates per NREL lab standards and the additional heat generated by the new equipment. To accommodate a chemical hood, seven gas cabinets, and several snorkels, the team designed a new variable volume supply system and variable air volume (VAV) exhaust system that includes Venturi air valves to maintain proper differential pressure with the adjoining spaces. A new plumbing system includes an acid-resistant sump pump beneath a laboratory sink that routes lab waste to a central processing tank within the building. Seven independent gas lines were installed to support the lab hood and lab equipment operations.

Denver Federal Center – Building 67


The Bureau of Reclamation (BOR) is the primary tenant of Building 67, occupying approximately 90% of the 372,000-square-foot office building. Building 67 was built in 1967 and is comprised of 14 floors and a penthouse. The General Services Administration (GSA) was looking to consolidate employees within Building 67, and possibly relocate 50 to 100 employees from Building 56 into Building 67. A study was completed to review existing spaces and evaluate where layout and configuration options were possible in Building 67. As part of the study, 360 Engineering conducted a full building assessment of mechanical and plumbing systems.

University of Colorado – Institute of Behavioral Science (IBS)


University of Colorado Boulder’s Institute of Behavioral Science (IBS) is “committed to advancing knowledge of society’s most pressing challenges, and to pursuing solutions to those challenges through innovative and interdisciplinary research, education, and engagement in the world.” In order to fulfill its mission, the facility engages in a variety of projects. Recently, IBS modified two rooms to create a secure laboratory space for data terminals connected to sensitive Census information and to add an adjacent private office space. 360 Engineering’s scope included HVAC ductwork modifications made to accommodate the reuse of space.

National Park Service – Mesa Verde National Park


Mesa Verde National Park, known for its archeological sites and Ancestral Pueblo cliff dwellings, is open year-round and sees over 500,000 visitors annually. For a rehabilitation of three restroom facilities in the Park; Hogan Comfort Station, Picnic Area Comfort Station, and Main Headquarters Restroom, 360 Engineering designed plumbing systems to meet the National Park Service’s environmental and sustainability project guidelines.

National Park Service – Grand Canyon National Park, Bright Angel Trailhead


Bright Angel, Grand Canyon National Park’s highest-volume trailhead, serves thousands of day hikers, overnight hikers, mule riders, shuttle bus riders, and rim walkers on a typical summer day. To better serve a higher visitor volume, this project implemented a variety of facility improvements including a new plaza, visitor facilities, and sustainably designed comfort stations that minimize impacts to the fragile landscape. 360 Engineering designed mechanical and plumbing systems that use electric radiant heat to keep pipes from freezing for two new restroom buildings, a janitor’s room, and an exterior drinking fountain.

National Park Service – Truman Farm


Part of the Harry S. Truman National Historic Site in Independence, Missouri, the Truman Family Farm represents a 10-acre portion of the 600-acre farm purchased by Harry Truman’s maternal grandfather, Solomon Young, in 1867. A two-story, three-bay farmhouse built in 1894 in the center of the working farm is where the future President Truman lived and worked from the ages of 22 to 33 years old. Previously restored to its early twentieth century appearance, the house features approximately 1,900 square feet of living space. The mission of Harry S Truman National Historic Site is to “preserve resources and interpret the broad life experience of President Truman.” The project goal was to analyze and document conditions of the Truman Farm buildings and immediate landscape, as well as to provide suggestions on making the site a unified visitor experience. 360 Engineering prepared an Historic Structures Report (HSR) for the main farmhouse and two out-buildings based on analysis of existing mechanical and plumbing systems, including a geothermal system in the main house. The HSR correlated and documented all pertinent research for each structure and provided treatment options.

Centers for Disease Control – Laboratory Buildout


The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is an agency of the U.S. Department of Health and Human Services, with divisions around the country, including the Division of Vector-Borne Infectious Diseases (DVBID) in Fort Collins, Colorado. Focused on research and diagnostic support related to viral and bacterial diseases transmitted by ticks, mosquitoes, and fleas, the laboratory receives samples from around the world. The campus is designed, built, and maintained with specialized measures that provide biological safety internally and externally.

This project focused on Building 401, a laboratory building originally designed to have 100% outside air and exhaust. As part of a build-out of approximately 14,000 square feet on the first and second floors, 360 provided a mechanical design that worked within the existing mechanical infrastructure to create office space from a shelled lab space. To maintain proper air pressure relationships between the new office area and adjacent laboratory spaces, the design used air-locks. Air balancing and coordination with the existing building automation system was required to open or close dampers based on operating modes (occupied, unoccupied, and emergency). The project also included two new bathroom groups.

National Park Service – Apostle Islands


At the northern tip of Wisconsin, Apostle Islands National Lakeshore consists of 21 islands and 12 miles of nearby Lake Superior shoreline. Nine lighthouses line the shore, casting their beams of light onto the vast lake. For the rehabilitation and renovation of seven of these historic lighthouses — on Long Island, Sand Island, Outer Island, Michigan Island, and Devils Island – 360 Engineering provided design for all new mechanical systems. To meet the stringent requirements of the net-zero energy buildings, the design incorporated sustainable features such as running the ventilation for humidity control, which maintains structural integrity, off a combination of direct current (DC) power, solar power, and battery.

National Park Service -George Rogers Clark Memorial


Constructed in the 1930s to honor George Rogers Clark, this circular granite building consists of a 40-ft. high rotunda with a glass ceiling. The interior features seven historically significant murals, along with three of Clark’s quotations. To address a failing mechanical system, 360 Engineering provided new mechanical and electrical systems. The granite walls posed a unique challenge, as they did not allow new chases to be created for routing conduits, pipe, or ductwork. Several options were explored including replacement of the existing steam boilers and reuse of the existing steam lines, installation of new high-efficiency heating water boilers and reuse of the existing steam lines as hydronic lines, converting the building to electrical power, or a new geothermal system. With the design team’s input on the pros and cons of each option, the client decided on a new geothermal system, which entailed creation of 18 300-ft. deep boreholes, which were installed in an archaeologically clear area south of the memorial.