National Renewable Energy Laboratory (NREL) – Solar Energy Research Facility – Laboratory W132


360 Engineering provided prime consulting and mechanical engineering services for the refurbishment of a lab space within NREL’s Solar Energy Research Facility (SERF) Laboratory. This complete remodel converted an existing double-height space to create two usable floors and eliminated the partitions between Labs W215 and W216 to create one large space, then relocated existing equipment within the new space.  The project also involved revisions to the existing engineered systems including relocating an existing 8-ft. poly fume hood from SERF W132 to SERF C121 and re-engineering the HVAC system in C121 to accommodate the hood.  360 Engineering also redesigned the area for electron microscope study to meet radio frequency and magnetic requirements provided by NREL.

National Renewable Energy Laboratory (NREL) – Field Test Laboratory Building – Laboratory 105


NREL’s Field Test Laboratory Building (FTLB) houses more than 40 labs, including Lab 105. For this retrofit, 360 Engineering provided both prime consulting and mechanical engineering services. Undertaken so that the existing two-story space could house new custom lab equipment, the project involved plumbing and mechanical design and modification. The mechanical scope involved providing a new air handling unit (AHU) to connect to the existing heating water, chilled water, and energy recovery loops within the building. The new mechanical system designed introduces additional makeup air into the building, with an energy recovery unit and associated exhaust fans. The laboratory makeup air and exhaust air systems now handle air change rates per NREL lab standards and the additional heat generated by the new equipment. To accommodate a chemical hood, seven gas cabinets, and several snorkels, the team designed a new variable volume supply system and variable air volume (VAV) exhaust system that includes Venturi air valves to maintain proper differential pressure with the adjoining spaces. A new plumbing system includes an acid-resistant sump pump beneath a laboratory sink that routes lab waste to a central processing tank within the building. Seven independent gas lines were installed to support the lab hood and lab equipment operations.

University of Colorado – Institute of Behavioral Science (IBS)


University of Colorado Boulder’s Institute of Behavioral Science (IBS) is “committed to advancing knowledge of society’s most pressing challenges, and to pursuing solutions to those challenges through innovative and interdisciplinary research, education, and engagement in the world.” In order to fulfill its mission, the facility engages in a variety of projects. Recently, IBS modified two rooms to create a secure laboratory space for data terminals connected to sensitive Census information and to add an adjacent private office space. 360 Engineering’s scope included HVAC ductwork modifications made to accommodate the reuse of space.

Colorado School of Mines – Chauvenet Hall Laboratory Remodel


Chauvenet Hall, on the Colorado School of Mines campus, comprises two turn-of-the-century buildings that were combined into a single facility in 1955. 360 Engineering provided mechanical and plumbing system design for a remodel that upgraded an existing first-floor laboratory including the creation of office space for graduate students. Lab renovations included adding a new fume hood; eye wash station, deionized (DI) water, vacuum, compressed air systems; and an additional sink. The new mechanical and plumbing systems bring the laboratory up to code and accommodate the reuse of space.

Center for Disease Control – Laboratory Buildout


The Center for Disease Control and Prevention (CDC) is an agency of the U.S. Department of Health and Human Services, with divisions around the country, including the Division of Vector-Borne Infectious Diseases (DVBID) in Fort Collins, Colorado. Focused on research and diagnostic support related to viral and bacterial diseases transmitted by ticks, mosquitoes, and fleas, the laboratory receives samples from around the world. The campus is designed, built, and maintained with specialized measures that provide biological safety internally and externally.

This project focused on Building 401, a laboratory building originally designed to have 100% outside air and exhaust. As part of a build-out of approximately 14,000 square feet on the first and second floors, 360 provided a mechanical design that worked within the existing mechanical infrastructure to create office space from a shelled lab space. To maintain proper air pressure relationships between the new office area and adjacent laboratory spaces, the design used air-locks. Air balancing and coordination with the existing building automation system was required to open or close dampers based on operating modes (occupied, unoccupied, and emergency). The project also included two new bathroom groups.